TOPlist
Sledujte nás:

Zakysané mléčné výrobky v našem jídelníčku

Zpět

Pozitivní vliv zakysaných mléčných výrobků na náš organismus

Zakysané mléčné výrobky obsahují pro naše tělo prospěšné probiotické kultury. Jedná se o směs různých bakterií. Z dietetického hlediska je vždy lepší, pokud je mléčném výrobku obsaženo více druhů těchto bakterií a dále také rozhoduje i jejich množství, které musí být dostatečné.

Kyselé prostředí, které způsobují bakterie mléčného kvašení, zlepšuje také vstřebatelnost vápníku.

Díky přítomnosti mléčných bakterií jsme schopni využít vitamín K, který působí v řadě metabolických procesů, na nervovou soustavu, krvetvorbu, kvalitu vlasů či pokožky .

Zakysané mléčné výrobky jsou také významným zdrojem velmi dobře vstřebatelného železa, které je pro náš organismus důležité zejména pro krvetvorbu a účinnost některých enzymů, a Jeho využitelnost se pohybuje okolo 30% - oproti rostlinným zdrojům, z kterých využijeme zhruba je 15 % .

Kyselé prostředí brání vzniku kvasinek a plísní, proto nemusí být do mléčných výrobků přidávány další konzervanty.

Mléčné výrobky při hubnutí

Jak již bylo řečeno, mléčné výrobky - obzvláště ty zakysané, by se měly stát nedílnou součástí našeho jídelníčku a dají se velmi dobře zařadit i do jídelníčku redukčního. Vybírejte tedy mléčné výrobky nízko nebo polotučné, obsahující cca do 3% tuku a o energetické hodnotě mezi 200 - 300 kJ na 100g výrobku. Kaloricky vydatné bývají některé mléčné výrobky pro děti. Jedná se o různé mléčné krémy, které obsahují mnoho tuku a cukru. Avšak, mléčné výrobky bychom neměli vybírat jen dle obsahu tuku, ale i dle množství obsaženého cukru. Některé mléčné výrobky mohou obsahovat až 20 g cukrů! Vybírejte tedy ty, které obsahují cukrů méně.

SHRNUTÍ! Výhody konzumace mléčných výrobků

- Od pradávna se zakysané mléčné výrobky používají k léčení např. kožních zánětů či snižování horečky apod.

- Osídlením střeva vhodnou bakteriální kulturou posilujeme i naši imunitu, protože blokujeme vstřebávání toxinů do našeho těla. Proto jsou z doporučeny zakysané mléčné např. pacientům po chemoterapii.

- Konzumací mléčných výrobků pomůžeme léčbě a předcházení gynekologických zánětů kvasinkového nebo plísňového typu

- Zakysané mléčné výrobky upravují trávení, pomáhají při zácpě, průjmu či nadýmání a mají vliv na výši cholesterolu a hladinu cukru v krvi.

- Účinnost zakysaných mléčných výrobků zvýšíme pomocí vlákniny.

Jogurty v Albert Quality

Redukční jídelníček jistě obohatíte, když využijete nabídky řetězců Albert Quality, které nabízí light jogurt ochucený a to ve čtyřech příchutích broskev – jahoda - malina a meruňka. Veškeré produkty Albert Quality jsou podrobeny přísným senzorickým

kontrolám, které zaručují, že se k zákazníkovi dostane zboží kvalitní, čerstvé a chuťově i aromaticky dokonalé.

Většina jogurtů, které mají málo tuku, má o to více sacharidů. Jogurty Albert jsou však zdrojem bílkovin, a přitom mají málo tuku a přiměřené množství sacharidů. Můžeme si je tedy dopřát i jako například druhou večeři, nebo při chuti na sladké jako jídlo navíc. (100 g jogurtu obsahuje 200 kJ, 4.2 g bílkovin, 0,1 g tuku a 6 g sacharidů)

Hodnocení (21 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 11. 2011 12:56
je vtipné, že se zde někdo ptá ,proč ta reklama... no asi proto, že Albert je sponzorem těchto stránek.Mě to tedy důvěru v článek neubírá, mám zdravý rozum a dokáži si to odůvodnit. Naopak na jogurt se ráda půjdu podívat a dle složení zvážím, zda ho vyzkouším. Celkově jogurty moc nemusím , radějí ochucený kefír, čí ochucené tvarohy.
13. 09. 2011 12:28
Souhlas.To tekuté "nic" mi taky nechutná. Když už tak jen "jogurt", žádné activie, siluety atd. Článek měl důvod jen jako reklama?
23. 08. 2011 14:06
Nízkotučné jogurty mi nechutnají,takže si kupuji např.: jogurt řeckého typu a to je dobrůtka.Dám si půlku dopoledne s ovocem a stačí to.Jediný nízkotučný mléčný výrobek,který mi nevadí a snad i chutná,tak je nízkotučný kefír.Nevím přesně jaký je jeho název,ale je ve žlutém obalu a nebo v lahvi se žlutým víčkem.Ten se dá.
08. 07. 2011 22:48
souhlasím... to si místo jogurtu ůžu dát rohlík, mouky je tam stejně. Když už jogurt, tak poctivý, ne vodu se škrobem.
03. 06. 2011 18:07
Nechápu, proč se pořád propagují nízkotučné mléčné výrobky, když jsou přecpané zahušťovadly typu "modifikovaný kukuřičný škrob", případně umělými sladidly - ani nevím, co z toho je horší... To už si radši koupím klasický jogurt
26. 05. 2011 22:47
jogurtíky jím denně
24. 05. 2011 19:33
jogurty a zakysané výrobky se snažím jíst denně
24. 05. 2011 19:33
Napište komentář...
11. 05. 2011 20:25
Článek hodnotím kladně, ale proboha proč ta reklama??? Snižuje důvěryhodnost článku...
07. 05. 2011 10:02
Zakysané výrobky mám ráda, ale denně je nekonzumuji-tak 2-3x týdně. Jogurty si dávám na svačinku dopoledne každý den, ty na obrázkuneznám, ale vyzkouší.
01. 05. 2011 11:47
Měla jsem ráda jogurty i zakysané výrobky,cottage,ale dnes mi nedělají dobře na žaludek.Ráno si dám vločky namočené ve vodě s ovocem.Jediné co můžu jsou např.gervais,lučinu.Může mi někdo poradit, co nahradit za jogurty třeba bílý jogurt do salátu.Děkuji za radu.
Hravě žij zdravě

Na provozu webového portálu STOBklub se podílí Hravě žij zdravě z. s. Projekt je spolufinancován z dotace HMP (DOT/81/01/002536/2025).

Naši partneři